poniedziałek, 4 listopada 2013

Olej lniany - właściwości

Od kilku dni suplementuję się olejem lnianym. Postanowiłam zebrać najważniejsze informacje o nim i umieścić je na blogu. Przy następnym urodowym podsumowaniu zdam relację :)

suplementacja olejem lnianym
Źródło
Olej lniany jest tłoczony na zimno, dzięki czemu jest wartościowy, zdrowy i zawiera wysoki poziom kwasów Omega-3. Ma żółtą barwę i intensywny zapach, w smaku jest cierpki, na języku pozostaje gorzki posmak. Aby zachować jego właściwości powinien być przechowywany w ciemnej butelce z dala od promieni słonecznych, w chłodnym i ciemnym miejscu. Działanie oleju na poszczególnych płaszczyznach:

Włosy
Wzmacnia od wewnątrz tak jak pokrzywa, skrzyp czy drożdże. Polecany do włosów suchych, zniszczonych, rozdwajających, łamliwych, traktowanych twardą wodą, dotkniętych problemem wypadania. Należy wcierać w skalp i pozostawić na minimum godzinę dzięki czemu olej przeniknie do cebulek włosów i przy regularnym stosowaniu zahamuje wypadanie. Zapobiega puszeniu i jest pomocny przy nadmiernym przetłuszczaniu włosów.

Skóra
Nawilża i odżywia skórę od wewnątrz. Reguluje wydzielanie sebum, regeneruje skórę,  chroni przed utratą wilgotności, promieniowaniem UV, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jest pomocny w leczeniu ran, oparzeń, stłuczeń, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Działa przeciw tworzeniu zaskórników.

Zdrowie
Jest zalecany w profilaktyce chorób układu krążenia, Reguluje pracę hormonów, dzięki czemu łagodzi bóle miesiączkowe, reguluje cykl, działa pomocniczo przy leczeniu bezpłodności, prostaty, łagodzi objawy menopauzy. Regularne spożywanie zapobiega rozwojowi nowotworów.

 Odchudzanie
Spożywanie oleju lnianego przyspiesza metabolizm. Lignany w nim zawarte pomagają oczyścić wątrobę, sprzyjają również w produkcji żółci, która skutecznie rozkłada tłuszcz. Olej lniany poprawia perystaltykę jelit, procesy trawienne i reguluje błony śluzowe układu pokarmowego.

Dawkowanie
Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno, nie należy go podgrzewać ani używać do smażenia, ponieważ traci swoje właściwości odżywcze i staję się szkodliwy. Po otwarciu należy przechowywać olej w lodówce i spożyć w ciągu 4 tygodni. Zalecana dzienna dawka to 2-4 łyżki.

Ines.
Wspomaga procesy trawienne i regeneruje błony śluzowe układy pokarmowego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-lniany-wlasciwosci-oleju-lnianego-jak-dawkowac-olej-lniany_41094.html
Wspomaga procesy trawienne i regeneruje błony śluzowe układy pokarmowego

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-lniany-wlasciwosci-oleju-lnianego-jak-dawkowac-olej-lniany_41094.html
Wspomaga procesy trawienne i regeneruje błony śluzowe układy pokarmowego

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-lniany-wlasciwosci-oleju-lnianego-jak-dawkowac-olej-lniany_41094.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz